Bülten – Sabah Notları

Trump çephesinden kaotik politika yapım işleri devam ediyor. Önce muafiyet tanıdılar. Sonra ama bu geçici, yeni tarifeler planlıyoruz dediler. Ardından da hiç tanımadık, eski tarifeyi yeni sepete koyuyoruz vs. Dolayısıyla ABD piyasalarında yükselişler an itibarıyla, TSİ 05.23’te sınırlı sayılır. Avrupa’da Stoxx ise, şu an %2.4 civarında yukarıda. Yine Hong Kong’ta benzer kazançlar var. Fakat HK’yı teşvik beklentisine de yormak lazım.

(Bu satırları yazarken, DHL CEO’su BBG TV’de konuşuyor. O da karar alma sürecine epey açık eleştiriler yöneltti. Bu şekilde, yarın neyin değişeceğini bilmeden şirketler ne yapabilir mealinde konuşuyor. Ben de yarım kulakla dinliyorum tabi.. )

Haftaya başlarken Vix görece yükseklerde sakin sayılır. Geçen hafta zaman zaman 50’lere sıçradı. Şu an 40’ın altında.

Tahvil piyasası assolist ve tek başrol oyuncusu olarak geçen hafta sahneye çıktı. Pazar tedirgin. Dolayısıyla bu hafta ne yapacağı, nasıl davranacağı başka her şeye yön verebilir. Aşağıya 10 yıllıklarda son bir aylık faiz seyrini ekliyorum. Şimdilik, haftaya sakin başladı.

Xi Jinping, üç günlük Güneydoğu Asya seansına çıktı. Birkaç saat sonra Vietnam’da olacak. Vietnam lideriyle son 18 ayda ikinci kez yüz yüze buluşuyor. Fazla yoruma gerek yok. Bu arada ABD Vietnam’ı Çin’den koparamaz. O yöndeki yorumlar bana sorarsanız sallamasyon.

Konu başkentlerden açılmışken. Japonya’da Başbakan İshiba parlamentoya hitap etti ve tarifelerin küresel ekonomik düzeni bozma potansiyeli barındırdığını söyledi. Gözden kaçmasın.

Ayrıca şimdi Ueda uyarıları da düşüyor. BOJ’a göre, tarife politikası nedeniyle içerde ve dışarda belirsizlikler ‘keskin şekilde’ arttı. BOJ’u az çok tanıyanlar, bankanın sisli sahalarda pek hareket etmediğini bilir. Diğer taraftan tarifeler çeşitli kanallardan Japonya ve dünya ekonomisi üzerinde baskılar yaratacak da diyor.

Geçen hafta Delta ve Logitech rehberliklerini geri çekmişti. Bana sorarsanız devamı gelecek. Nitekim Jamie Dimon da bu riske dikkat çekmiş, sürecek diyor. Ayrıca şirketlerin bekle gör politikasını geçtiğini belirtiyor.

Çin’de faiz ve zorunlu karşılık indirimlerine ilişkin sinyaller devam ediyor. Resmi, gayrı resmi finans basınında yazılıyor sürekli. Fakat şu da var, Pekin’de PBOC’nin şu an kur istikrarını öncelediği ve bu nedenle parasal gevşemeyi standby’da tutuyor olabileceği de konuşuluyor. Yine de bence günler, haftalar içinde teşvik adımları gelecektir.

Amerikan Doları Asya seansında baş aşağı devam. Hatta gece %0.4’ü bulmuş günlük kaybı. Asya seansında %0.15 kadar görüyorum. TSİ 07.00 sularında. Geride kalan iki günde yüzde 3’ten fazla çakıldı. Dolar için takdir edersiniz sert ölçü.

PBOC kur dizginlerinin kontrollü biçimde hafif hafif gevşetmeye devam ediyor. Piyasaya şu an hakim görünüyorlar. Son iki yılda ilk kez 7.21’den daha zayıf fiks yaptılar. Kur da an itibarıyla 7.31 seviyelerinde.

Japon Yeni, ABD Doları karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Art arda üçüncü gün oldu. Asya seansında 142.25’e kadar indi. Para politikası denklemine Bessent de girdi. Hazine Bakanı, Japonlarla müzakere masasına oturuyor ve ana gündem maddelerinin başında döviz kuru geliyor. Amerikalılar dolara değer kaybettirme niyetinde, o bakımdan değerli yuan için bastıracaklardır.

Ons altın kazançlarla kayıplar arasında gidip geliyor. fakat tahminler yukarı revize edilmeye devam. Goldman Sachs bu sene için 3700 dolara yükseltti. Ayrıca Çin’de talep canlanması var, Çin ETF’leri geçen hafta milyar dolarlık altın eklemiş.

Para nereye gider? En çok sorulan sorulardan biri. ABD’den çıkışlar vardı, o çıkılar devam ederse mesela. Bloomberg, TErminal kullanıcılarına aynı soruyu yöneltmiş. Büyük çoğunluğu Avrupa diyor. Not edilesi. Ayrıca, ikinci sıra ilgi çekici. Neticede dış darbeyi iç teşviklerle gidermeye çalışacak. Çarpanları hala düşük vs. Lakin, müşterek görüş belli. Avrupa…