Bülten – Sabah Notları

Politbüro’dan eller tutulur bir şey çıkmadı. Esasen durum kontrol altında, gerektiği vakit planlar devreye sokulacak tadında açıklamalar çıktı. İlk çeyreğe büyüme açısından hızlı girilmişti, muhtemelen tarife hasarını daha net görmek isteyecekler.

Çinli alışveriş platformları ABD satış fiyatlarını hızla arttırıyor. Shein yüzde 400’e yakın zamanlar yaptı. Temu’nun da benzer oranları var. Küçük paketlere muafiyet bitti, dolayısıyla kalem de sipariş edilse vergisi ödeniyordu. Bu arada genel tarife olayları bir yana, Çinliler bu kişisel küçük siparişler açığını kendi lehine inanılmaz kullandı. Hadiseyi endüstriyel boyuta taşıdı. Bizim önlemleri de o bakımdan doğru buluyorum. Tabii ki, uygulaması daha düzgün doğru dürüst olabilirdi.

Çin’in altın tüketimi ilk çeyrekte %6 azaldı. Düşünülenin aksine perakende talebi zayıf, fiyatların hızla rekorlar yenilemesi halkı caydırdı. Fakat finansal ayaktan EFT talebi geliyor, vadeli hacimleri patladı vs. İkisi birbiriyle bağlantılı ama ayrı dünyalar. Bu arada Çin dünyanın en büyük altın üreticisi, ilk çeyrekte 87.2 ton altın üretmişler.

Unutmadan. Geçen hafta hanımın doğum günüydü, çocuklarla bir alışveriş merkezinde kuyumcular bölümüne girdik. Bizden başka kimse yoktu. Literally, kimse…

Çinli yetkililer istihdam temalı bir basın toplantısı gerçekleştiriyor. PBOC, ticaret bakanlığı yetkilileri vs var. Toplantıda üstünde durulan konulardan biri tarifelerin etkisi, bu çerçevede istihdam baskısı arttı diyorlar.

PBOC yetkilisi Zordaki ihracatçılara kredi destek hatları açacaklarını söylüyorlar, yeni bir olay. Onun dışında bilindik şeyler tekrarladı, zamanı gelince faiz ve zorunlu karşılık indirimlerini yapacaklarını vurguladı. Ayrıca döviz kurunu istikrarlı tutacaklarını belirttiler.

WSJ, Huawei’in 910D çipi geliştirmeye başladığını bildirdi. Halihazırda 910C’nin seri üretim aşamasında ve H100’e denk görüyorlar. Yeni çip daha gelişmiş olacak ve Nvidia’nin Blackwell’iyle performans açısından boy ölçüşebilir. Tabii birim enerji verimliliği kuvvetle muhtemel yine kat kat yüksek olur. Ayrıca arzı kısıtlı olacaktır.

Japon hisseleri haftaya canlı başladı. Birdenbire tüketim vergisinde indirim konuşulmaya başlandı. Hani şu yıllardır artırmak isteyip de artıramadıkları vergi türü. Şimdi gıda bazından indirilmesi tartışılıyor. Muhalefetin girişimi var, analistler iktidarın da bu inisiyatifi sahiplenme ihtimalini yüksek görüyor. Bu arada gıdada vergi %8 düzeyinde. Enflasyon nedeniyle hanehalkı harcamalarında gıda payı %30’a yaklaştı. Dolayısıyla gerekli de bir düzenleme gibi görünüyor, harcanabilir gelire destek çıkacağı aşikar.

Çin hükümeti bütçesi 27 milyar doları bulan 10 yeni nükleer reaktörün yapımını onayladı. Son dört yıldır bu zamanlarda en az 10 reaktör onaylanıyor, inşaat faaliyetleri tam gaz devam. Şu anda 30 reaktör inşa halinde, dünya toplamının yarıdan fazlası olmalı. Bu hususta dikkat çekmek istediğim husus birim maliyetler, dünya anlaşılacağı üzere dünya ortalamasının çok altında.

Çin’da sanayi karları geçen ay yalnızca %2.6 büyüdü. Kötü bir oran, ilk çeyrek ortalaması da yalnızca 0.8. Tabii alt kalemlere de bakmak lazım, orada yüksek teknoloji odaklı imalat sektörü dikkat çekici. İlk iki ayda %5.8 kar düşüşü görmüşlerdi, mart ayının katkısıyla ortalama %2.6 pozitife döndü.

Trump geçen hafta Çinlilerle tarifeleri görüşüyoruz demişti. Çinliler yalanlamıştı. Bessent de dün ABC’de Çinlileri doğrulamış oldu, Çinli muhataplarla G20 toplantılarında konuştuk ama mevzu finansal istikrar falan filandı dedi. Trump, trump…

Nissan, 2022 yılında Wuhan’da fabrika kiralamıştı. Fakat 300 bin kapasiteli fabrikada maksimum 10 bin elektrikli araç üretebildi. Reuters kaynaklarına göre, üretimi durdurmayı planlıyorlarmış. Bu zamana kadar nasıl kapatmadılar orası mesele. Zararı düşünün…

BYD ilk çeyrek sonuçlarını duyurdu. Net karı tam iki katına çıktı, 1.26 milyar dolara.Ciro artışı yüzde 36.4’e yavaşladı. Bir önceki çeyrekte %50’den fazla büyüme vardı. Bu arada bir zamanlar pazar lideri olan Volkswagen kan kaybetmeye devam ediyor, pazar payı ilk çeyrekte %12.1’e geriledi. Bir önceki oran 13.7’ydi. Diğer taraftan BYD’nin ihracatına da dikkat. Bu sene 800 bin hedefliyor ve Türkiye en büyük pazarları arasına katılıyor.